Новини

Наш учител по английски – на международна конференция

21:38 22/Юни/2015
Прегледана: 3156 пъти, Елица Върбановска
Наш учител по английски – на международна конференция

Преподавателят по английски език Елица Върбановска участва в Международна тематична конференция във Виена. Тя беше избрана като един от двамата представители на България на семинар, озаглавен „Учене, преподаване, обмен – училищно сътрудничество в Дунавския регион”. Среща в австрийската столица си дадоха 55 учители от 10 европейски държави, работещи по eTwinning проекти. Те обсъдиха не само нуждата от сътрудничество между училища от региона, но и предизвикателствата, пред които са изправени учителите. Организаторите дадоха насоки на присъстващите как да използват платформата eTwinning за проекти по програма Еразъм+, показвайки добри практики на австрийски преподаватели.

Резултат от интензивната двудневна програма е и регистрираният проект “A day in my life”, разработен съвместно с още 10 гимназии. Освен ученици от Природо-математическа гимназия, по проекта ще работят по две училища от Австрия, Хърватия и Чехия, както и по един партньор от Румъния, Словакия и Молдова. Идеята на проекта е учениците от всяка една държава да „разкажат” със снимков и видеоматериал как протича денят им в училище и след него. Съпоставяйки учебните планове, образователни системи и начин на оценяване, тийнейджърите ще разберат повече за чужди, непознати за тях държави; ще развият езиковите, комуникативните и презентационните си умения. Като финален продукт е предвидено създаването на електронна книга с информация за живота на младите хора в горепосочените държави от Дунавския регион. Дейностите по проекта ще обхванат ученици от 13 до 17 години и ще стартират през новата учебна година.

eTwinning е общност на училищата в Европа. Тя предлага платформа за педагози да общуват, сътрудничат и развиват общи проекти, чрез използване на информационни и комуникационни технологии, като осигурява подкрепа, инструменти и услуги за улеснение на училищата при установяването на кратки или дългосрочни партньорства по всякакви учебни предмети.